Pozrime sa bližšie na NOVÝ ZÉLAND !

11

Nový Zéland je malá krajina, ktorá svojou veľkosťou pripomína Veľkú Britániu alebo Japonsko. Zabudnite na preplnené rušné ulice, žijú tam iba štyri milióny obyvateľov.

 

3

Pôvodnými obyvateľmi sú Maoriovia, ktorí jej hovoria Krajina dlhého bieleho oblaku. Nový Zéland je označovaný za jednu z najlepších turistických destinácii na svete. Čistá zelená príroda, krásna scenéria, bohatá kultúra a priateľskí ľudia vás určite dostanú.

 

5

Režisér Jackson vedel prečo si vybral práve túto krajinu na natáčanie trilógie Pán prsteňov. Narodil sa tu napríklad aj známy holywoodský herec Russell Crowe.

 

18

Ak ste fanúšikom bungee jumpingu alebo joggingu práve tieto športy vznikli na Novom Zélande. Tisíce prichádzajúcich turistov si chcú vychutnať najmä rozmanité prírodné krásy – rozsiahle hory, strmé fjordy, jazerá plné pstruhov, zúriace rieky, krásne pláže a aktívne sopečné zóny.

 

2

Na Novom Zélande sú jedinečné rastliny a živočíchy, ktoré inde nenájdete. Najznámejším zvieraťom je nelietavý vták kiwi, na ktorého vo voľnej prírode narazíte iba výnimočne.

 

4

Ak už sa chystáte na Nový Zéland určite by ste si mali vyskúšať ostrihať ovcu, ktorých je tam tisíce, ísť na zápas rugby, skočiť si bungee jumping, zachraňovať veľryby, vyliezť na spiacu sopku, vyskúšať tandemový paragliding, pozorovať vyvierajúce gejzíry a dať si ranný horúci kúpeľ v termálnom jazierku.

 

9

Queenstown nie je síce hlavným mestom, no patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo Nový Zéland ponúka. Čarokrásna príroda, bohatá história a množstvo adrenalínových zážitkov – to sú dôvody, prečo Queenstown obľubuje toľko turistov.

Okrem toho sa Queenstown môže pochváliť prekrásnou scenériou. Leží v zátoke jazera Wakatipu, ktoré obklopujú nádherné hory. Wakatipu je 3. najväčším jazerom na celom Novom Zélande a jeho hĺbka na niektorých miestach dosahuje až 380 metrov. Turisti ho radi spoznávajú z paluby takmer 100-ročného výletného historického parníka TSS Earnslaw, ktorý je spomienkou na ťažbu zlata.

 

8

Auckland je najväčším mestom Nového Zélandu s hlavným novozélandským leteckým prístavom.

 

7

Prečo je vlastne táto jaskyňa taká známa? Nie sú to ani hviezdy, ani svetielka, ale červy. Červy, ktoré sú prichytené na strope jaskyne a v tejto absolútnej tme si zabezpečujú potravu tak, že na jednom konci intenzívne svietia, čím lákajú iný lietajúci hmyz. Aby ho dokázali uloviť, spúšťajú dlhé lepkavé vlákna, na ktoré sa tento hmyz prilepí. V jaskyni to vyzerá  úchvatne, stropy Waitomo sú posiate tisíckami žiariacich bodiek. Tento pohľad sa podobá pocitu, ako keď sa človek za úplnej jasnosti pozerá na tisíce hviezd.

 

 

6

Táto potravina je nabitá betakaroténom, vitamínmi skupiny B, železom, kyselinou listovou i draslíkom. Pre niekoho chutná príloha k obedu, pre iného vďaka vláknine zaručený bojovník proti zápche.

 

01-pavlova-chocolate-cherry2

 

Dezert „Pavlova“ je vyrobený z pečeného krému zo šľahaných bielkov, zdobený šľahačkou a ovocím. Je považovaný za národné jedlo.

12

Aby sme ale neostali iba pri vychvaľovaní, v krajine sú časté zemetrasenia a preto ju Austrálčania nazývajú Neisté ostrovy. Seizmické aktivity sú bežné najmä na juhozápade južného ostrova.

 

tekapo

 

Vďaka úchvatnej horskej scenérii a premenlivej farbe hladiny jazera Tekapo, si toto miesto obľúbili najmä fotografi. Milovníkom krajinnej fotografie určite do očí udrie romantický malý kamenný kostolík na brehu. Ide o Kostol Dobrého Pastiera, ktorý patrí medzi najviac fotografované objekty v okolí. Mnohí radi zachytávajú nádherný výhľad na hory práve z kostolného okna.

 

Chceli by ste navštíviť Nový Zéland? A čo by ste vyskúšali ako prvé? 🙂

Zdroj: google, wikipedia

Written by Pecka

Ahojte :) „Som maminka na materskej a mám dve krásne detičky. Tento projekt vznikol už dávno a znova sa idem doňho pustiť :) Popri tom vytváram grafiky na tričká, je ich možné zakúpiť na letriko.sk, bastard.cz, mojaprint.sk a fajntričko... Tvorbe sa venujem odmalička a baví ma hlavne vymýšľať a kresliť návrhy na tričká. Moje výtvory vám spríjemnia dník, rozveselia a ešte aj vyčaria úsmevík.“ PeckaArt

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *