18 Zaujímavostí O Brazílii, Ktoré Ste Pravdepodobne Nevedeli !

Na severe susedí s Francúzskou Guyanou, Surinamom, Guyanou, Venezuelou a Kolumbiou; na západe s Peru, Bolíviou a Paraguajom; na juhu s Argentínou a Uruguajom.

Na území Brazílie sa rozkladá jeden z najväčších tropických dažďových pralesov na svete – Amazonský prales.

Brazília bola v minulosti najväčšou kolóniou Portugalska a portugalčina je v Brazílii úradným jazykom. Metropolou Brazílie je mesto Brazília, plánovane vybudovaná v rokoch 1956 – 1960 v brazílskom vnútrozemí. Najväčším mestom je Sao Paulo s viac ako 11 miliónmi obyvateľov!

My sme pre Vás vybrali niekoľko zaujímavostí, ktoré Vás určite očaria 🙂

1. Brazílski rybári využívajú pri rybolove delfíny.

1

Tento zvyk bol objavený pri meste Laguna. Miestni rybári ich využívajú už po celé generácie. Západné médiá však túto symbiózu objavili len relatívne nedávno. Pri rybačke rybári nastavia siete a delfíny im pomáhajú do nich nahnať ryby.

2. V Brazílii existuje podivné miesto zvané Fordlandia

2

Respektíve existovalo v minulosti. Americký veľkopodnikateľ Henry Ford sa rozhodol v Brazílii, priamo uprostred pralesa, postaviť obrovskú fabriku na výrobu pneumatík. Jeho megalomanské plány však nakoniec nevyšli a dnes je Fordlandia jedným z mnohých svetových miest duchov.

3. Až 82 percent Brazílčanov má pôvod v otrokoch

3

Títo ľudia boli do Brazílie privezení z Afriky. Mesto Salvador sa preto mnohokrát označuje za najväčšie africké mesto mimo domovskej Afriky.

4. Na karnevale sa každoročne zabávajú viac ako 2 milióny ľudí

4

Rio de Janeiro bolo zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva v roku 2012.

5. Brazília je centrum svetovej biomasy

5

Nájdete tu najviac druhov rastlín a živočíchov zo všetkých krajín sveta. Vedci odhadujú počet všetkých druhov na viac ako 4 milióny.

6. Najväčšia skládka odpadu na svete

6

Brazília sa v minulosti mohla pochváliť najväčšou otvorenou skládkou na svete. Skládka Jardim Gramacho však bola v roku 2012 zatvorená.

7. Mesto v strede pralesa s 2 miliónmi obyvateľov

8

Manaus je brazílske mesto, ktorá sa dostalo do pozornosti svetovej verejnosti najmä počas majstrovstiev sveta vo futbale. Toto mesto je zaujímavé najmä tým, že sa nachádza uprostred pralesa. Napriek tomu v ňom žije viac ako 2 milióny ľudí. Najväčšiu slávu toto mesto však už má za sebou. Manaus bol totiž na konci 19. storočia najbohatším mestom celej Južnej Ameriky. Celé bohatstvo pochádzalo z ťažby a spracovania kaučuku. Manaus vtedy prilákal množstvo bohatých biznismenov z celého sveta.

8. Okolo dvoch miliónov Brazílčanov má pôvod v Japonsku

9

Toto okrem iného spôsobuje aj to, že v Riu nájdete množstvo stromov čerešní. Pôvodní japonskí prisťahovalci si ich totiž so sebou priniesli do Brazílie.

9. V Brazílii nájdete spolu 19 lokalít, ktoré sú zapísané na zozname UNESCO

10

 

10. Až 70 kmeňov žijúcich v pralese

11

Brazília je jedna z mála krajín sveta, kde môžete nájsť necivilizované kmene. V brazílskych pralesoch stále žije okolo 70 kmeňov, ktoré nikdy neuskutočnili kontakt s modernou civilizáciou.

11. V Brazílii sa nachádza okolo 4 tisíc letísk

12

V tomto smere sú na tom lepšie iba Spojené štáty americké.

12. Socha Ježiša Krista

13

Socha Krista v Riu de Janeiru váži 635 ton a je vysoká 38 metrov.

13. V Sao Paole bežne nájdete stovky kilometrov kolón

14

Sao Paolo nie je ideálnym mestom na jazdenie autom. Mesto je neslávne známe svojou katastrofálnou dopravou.

16. Brazília je najväčším svetovým exportérom kávy

15

Pred druhou svetovou vojnou bolo až 80 percent všetkej svetovej kávy z Brazílie. Dnes je to približne tretina.

17. Do Brazílie ročne pricestuje iba 6 miliónov turistov

16

A to aj napriek obrovskému bohatstvu, ktoré táto krajina môže turistov ponúknuť. Väčšina turistov smeruje do Ria de Janeira. Vzhľadom na počet obyvateľ je toto číslo naozaj nízke. Vztiahnuté k veľkosti populácie, Brazília patrí medzi najmenej navštevované krajiny sveta. A pritom patrí medzí tie najkrajšie.

18. Najkrajšia pláž na svete

18

18. Podľa Tripadvisoru sa najlepšia pláž sveta nenachádza v Španielsku, Thajsku, na Filipínach či v Austrálii, ale v Brazílii. Overte si to na vlastné oči. Vyberte sa na Baia do Sancho.

Páčil sa Vám článok? Zdieľajte ho so svojimi priateľmi 🙂

Zdroj: Google, Pinterest, Wikipedia

Written by Pecka

Ahojte :) „Som maminka na materskej a mám dve krásne detičky. Tento projekt vznikol už dávno a znova sa idem doňho pustiť :) Popri tom vytváram grafiky na tričká, je ich možné zakúpiť na letriko.sk, bastard.cz, mojaprint.sk a fajntričko... Tvorbe sa venujem odmalička a baví ma hlavne vymýšľať a kresliť návrhy na tričká. Moje výtvory vám spríjemnia dník, rozveselia a ešte aj vyčaria úsmevík.“ PeckaArt

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *