15 užitočných rád pre sólo cestovateľov

solo muy

1. Plánujte vopred
Na vašu dovolenku nepotrebujete podrobný plán na každý deň, ale mali by ste si premyslieť plán na prvé dni. Zapíšte si, ktoré miesta chcete vidieť a kde sa ubytovať. Zarezervujte si vaše ubytovanie pred odchodom aspoň na prvú noc.

2. Zbaľte si len dôležité veci
Pokiaľ cestujete s ruksakom, pobaľte si len najdôležitejšie veci, aby ste mali počas celej cesty prehľad o všetkých potrebných veciach. Jeden kufrík alebo ruksak by vám mohol vydržať aj po dobu troch týždňov.

3. Snažte sa doraziť v priebehu dňa
Naplánujte si cestu tak, aby ste do cieľa prišli ešte za denného svetla. Ak ste zvyknutý vyhľadávať ubytovanie až na mieste, je dobré prísť už počas svetla. Ľahšie si nájdete ubytovanie alebo nájdete miestnych, ktorí vám s výberom poradia.

solo

4. Nadviažte kontakty s inými cestujúcimi
Nebojte sa nadviazať kontakt s ostatnými cestujúcimi v lietadle, autobuse alebo vlaku. Taktiež sa nebojte navštíviť spoločné sály alebo salóniky v hoteloch alebo hosteloch. Aj takéto miesta vám môžu priniesť krátkodobých priateľov, prípadne vás obohatiť o užitočné cestovateľské rady.

5. Zoznámte sa s miestnymi
Spojte sa s miestnymi obyvateľmi. Mnohé mestá majú bezplatných sprievodcov. S domácimi sa môžete spojiť aj prostredníctvom webov, ako je Meetup.com a 5W.

6. Sledujte svet okolo seba
Urobte si čas pozorovať, ako ľudia komunikujú a ako veci fungujú. Zatiaľ čo sedíte v kaviarni, na lavičke v parku alebo trávite čas prechádzkou sa môžete naučiť, ako používať verejnú dopravu, ako si privolať taxík cez e-mail a iné veci, ktoré vám môžu uľahčiť pobyt.

solo canyon

7. Nebojte sa vyraziť si za zábavou
Choďte von vo večerných hodinách. Prejdite sa do krčiem a barov, prípadne zájdite na koncerty alebo do divadla. To všetko je predsa možné aj pre sólo cestovateľa. Nenechajte sa odradiť tým, že sedíte sám pri stole v reštaurácií. Vychutnať jedlo si môžete aj sám.

8. Zaregistrujte sa na kurzy
Ak sa v jednom mieste zdržíte na dlhší čas, skúste sa spojiť s ostatnými tak, že navštívite jazykové kurzy alebo kurzy varenia.

9. Vystúpte z vychodenej cesty
Cestovatelia, ktorí sa nájdu navzájom tam, kde je málo turistov sú priateľskejšie a úprimnejší. Navyše, ak sa stretnete na tajných cestách, možno práve vtedy zistíte, koľko vecí máte spoločných s ostatnými cestovateľmi.

exploring

10. Vyskúšajte organizované výlety
Pokiaľ máte na svojej ceste možnosť pripojiť sa na internet, vyskúšajte služby organizovaných výletov. Nielenže budete mať spoločnosť, ale oddýchnete si aj od organizovania vecí.

11. Vždy majte dôležité veci pri sebe
Noste vždy dôležité veci s vami. Nezabúdajte mať pri sebe telefónne kontakty na rodinu a kamarátov, prípadne veľvyslanectvá. Pokiaľ cestujete len s ruksakom, je lepšie mať pas a iné dôležité dokumenty na jednom mieste.

12. Vezmite si svoje vlastné fotografie
Skúste si vziať na sólo dovolenku fotografie, na ktorých ste so svojimi kamarátmi. Každý kamarát sa poteší, ak mu ukážete, že ste na neho mysleli aj na dlhej ceste a odfotili ste sa na peknom mieste aj so spoločnou fotografiou. 🙂

solo
13. Ušetrite na telefónnych poplatkoch a využívajte aplikácie
Pokiaľ plánujete dlhšiu dovolenku, noste so sebou mobilný telefón, v ktorom je možné použit aj iné zahraničné telefónne karty. Taktiež používajte Skype. Vďaka Skypu sa môžete spojiť s priateľmi a rodinou zadarmo. Využite výhody ďalších užitočných aplikácií, ako sú GPS, prekladateľ, kurzy mien a cestovní poradcovia.

14. Vyhýbajte sa temným uličkám
Nezabúdajte na to, že na verejnom mieste je vždy bezpečnejšie ako na miestach, kde je menej ľudí.

15. Dôverujte svojmu inštinktu
Dávajte pozor na svoje okolie a počúvajte svoj inštinkt. Pokiaľ sa necítite vo svojej koži, urobte si deň voľna, prípadne si rezervujte osvedčeného sprievodcu, aby vám pomohol s výberom pekných miest.

solo traveler

Plánujete tento rok dovolenku na vlastnú päsť? Podeľte sa s nami, ktoré destinácie zvažujete.

Zdroj: Hostelworld.com

Ak sa vám náš výber tipov pre sólo cestovateľov páčil, zdieľajte ho aj so svojimi kamarátmi. ?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *