Prečo niektoré vzťahy nikdy nevzniknú?

Pri rozhodovaní, či ísť do vážneho vzťahu s niekým iným, sa ľudia často sútredia na to “čo im vadí”. Mohol by to byť nechcený rys osobnosti, sociálne postavenie, viera, atď. Ukazuje sa, že v ľuďoch nehľadáme vždy to najlepšie, aspoň pokiaľ ide o našich potenciálnych partnerov. Podľa psychológov z piatich vysokých škôl, ľudia hodnotiaci budúcich partnerov, majú sklon zamerať sa na negatívne rysy osoby – na rozdiel od jej pozitívnych.

Štúdia zverejnená vo Vestníku osobnostnej a sociálnej psychológie, sa pozrela na to, čo viac než 6500 ľudí hľadá v sexuálnom, romantickom a priateľskom kontexte, ako aj v hodnotách, ktoré cítia, že sú pre nich najdôležitejšie.

Samozrejme, že záležitosti srdca sú veľmi subjektívna vec. Napríklad, niektorí môžu považovať impulzívnosť ako pozitívny rys, zatiaľ čo iní by to mohli vidieť opačne. Podľa vedcov, medzi najsilnejšie z týchto vecí “čo nám vadia” patrí atraktivita, nezdravý životný štýl, nežiaduce osobnostné rysy, rozličná viera, obmedzené sociálne postavenie, či rôzne ciele vo vzťahu.

Ich zistenia ukazujú, že ľudia hodnotiaci potenciálny vzťah sa zameriavajú viac na negatívne vlastnosti danej osoby, ako ich pozitívne a to až natoľko, že pár negatívnych čŕt by mohlo kľudne potlačiť mnoho pozitívnych vlastností. Navyše zistili, že ženy kladú vo všeobecnosti väčší dôraz na tieto veci “čo nám vadia”.

Gregory Webster, jeden z autorov tejto štúdie z University of Florida, povedal: “Máme všeobecnú tendenciu sústrediť sa na negatívnu informáciu, než na tú pozitívnu.”

“Veci, ktoré nám môžu ublížiť sú vo všeobecnosti oveľa dôležitejšie [venujeme im viac pozornosti], ako veci, ktoré vám môžu pomôcť,” dodal.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *